HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE ÜRETİLEN ÖRNEK BİR ÜRÜNÜN ÜTÜ- KALİTE KONTROL - PAKETLENMESİ


HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE ÜRETİLEN ÖRNEK BİR ÜRÜNÜN ÜTÜ-  KALİTE KONTROL - PAKETLENMESİ

Hazır giyim sektöründe giysiler; istenen ölçüler esas alınarak elde edilen kalıplardan seri
halde ve provasız olarak üretilir. Daha sonra da müsterinin ölçülerine göre satılır.
Bu çalısmada, bir hazır giyim isletmesinde atlet-tshırt üretimi süreci gözlemlenerek giysiye
uygulanan ütü, kalite kontrol ve paketleme islemleri sırası ile sunulmustur.
Üretimin istenilen kalitede olması için ütü, kalite kontrol ve paketleme islemleri çok
önemlidir. Bu bölümlerde eğitilmikisiler çalısğı sürece iyi sonuç alınacağı bir gerçektir.
Hazır giyim sektöründe atlet-tshırt üretiminde dikim islemlerinin arasında ve dikim islemleri
bittikten sonra ütü islemleri gerekmektedir. Atlet-tshırt üretiminde arka beden parçalarının
birlestirilmesi, arka yakaya karyoka, ön kol biye, arka yaka + kol biye, parça takma,
birlestirme, karyokası, sağ omuz, yaka biye, sol omuz, yan çatma, kol kapama, yaka kapama,
arka yaka önü, etek recme kullanılmaktadır.
Atlet üretiminde dikim sonrası bitmiütüsü yapılırken, çok dikkat edilerek ütülenir.
Ütüleme, ütü makinelerinin kullanılmasına rağmen giysiye elle hareket verildiğinden emekyoğun
bir çalısmadır. Bu nedenlerle de kalite özelliklerini iki açıdan incelemek mümkündür.
1- Dikim öncesinde ve dikim esnasında yapılan kalite kontrolleri: Kumave yardımcı
malzemenin kesilmesinden önce yapılan kalıp kontrolü, yardımcı malzemenin hatasız olarak
kesilmesi, dikiste rahat bir çalısmayı sağlar. Kesimden gelen islerin çıt yerleri, bütün kesim
parçalarının tam olup olmadığı dağıtım masasında kontrol edilir. Dikikalitesi, dikisin
sağlamlığı, düzgünlüğü ve görünüm özellikleriyle ilgilidir.
Dikiste;
-Dikigenisliği, (5 dikis/1 cm. gibi)
-Makine iğnesinin kumasın kalınlığına veya inceliğine göre değistirilmesi,
-Đpliğin renk ve kalınlık seçimi,
-Kumave yardımcı malzemenin ütüde ve yapıstırmada sıcaktan göreceği değisikliklerin
önceden hesaplanması,
-Belirli miktarlar da belli yerlere (omuz gibi) verilen bollukların hatasız olarak verilmesi,
-Düğme, vb. diğer yardımcı malzemelerin doğru, düzgün ve sağlam bir sekilde dikilmesi,
-Etiketlerin yerinde ve düzgün dikilmesi gerekir. Ütü kalitesi ise son kontrolde önemlidir.
Eğer yetersiz ise tekrarlanabilir.
Bir kalite kontrol sisteminin kurulmasını gerektiren kalite ise, islem hataları ile ilgili kalitedir.
Bu hatalar kesim, dikim, ütü ve pres islemlerinde ortaya çıkabilir. Hataya yol açan olay,
islemlin yanlıuygulanması veya uygulama sırasında gerekli dikkatin gösterilmemis
olmasıdır. Kesim kalıpları ve ianalizleri sonucu hazırlanan operasyon tanımları, islemlerin
nasıl yapılması gerektiğini, islem süreleri ile birlikte açıklama ve çizimlerle gösterdiğinden
firma kalite standartları olarak da kullanılabilir.
2- Đslem hataları ve bunların yol açtığı görünüm hataları: Đslem hatalarının nedenleri ve hangi
asamada ortaya çıkmıolabileceği, kalite kontrolcülerin tecrübe ve teknik bilgileriyle ortaya
konabilir. Đslem hataları saptandığında yapılacak ilk is, hatanın değerlendirilmesidir. Hatalar;
düzeltilebilen ve düzeltilemeyen olmak üzere iki türdür.
Düzeltilebilir hataları olan bitmiveya yarı bitmiatlet-tshırtler bir tamir grubuna verilerek
düzeltilebilir. Bu durumda ayrı bir onarım grubu gerekmektedir. Bu hem makinelerin, hem de
belirli, bir isgücünün üretim kapasitesinin dısında tutulmasına yol açar.
Düzeltilebilir hataları olan atlet-tshırtlerin düzeltilmesi için bir baska yol ise, atlet-tshırtteki
hatanın olustuğu islem saptanır ve islemin yapıldığı noktaya geri gönderilerek hata giderilir.
Bu yöntem, hatanın yapıldığı islemlerde üretimin yavaslamasına ve birikim nedeniyle diğer
islemlerin aksamasına yol açabilir.
Düzeltilemeyen hatalar ise, hatalı ürün ambarına gönderilir. Daha sonra hatalı ürünler
mümkünse indirimli fiyatlarla satılarak değerlendir.
Bitmibir atlet-tshırtte hatalı ürün olarak ayrılmasını gerektiren ve düzeltilemeyen hatalar
s
unlardır:
-Simetri hataları (özellikle yaka, omuz vb.)
-Düzgün olmayan uzun dikisler,
-Düzeltilme imkanı olmayan potlar,
-Yapıstırılan telaların yüzey bozuklukları (kabarıklık, dönüklük vb.)
-Ekoselerde, omuz ve yan dikislerde karelerin tutması.(2cm boyutundaki karelerde 0,5cm’yi
geçen kaymalar hata olarak kabul edilir.)
-Çıkmayan lekeler,
-Ütü yanıkları,
-Yanlımontajlanmıparçalar (renk farkı olan parçalar)
Günümüzde hazır giyim sektörlerinde uygulanan kalite kontrolü, hatalı ürün ihtimalinin
azalması için kalite düzeyinin belirlenmesi ve bu düzeyin korunması ile ilgili çalısmalar olup,
kalite standartlarının saptanması, ölçülmesi ve uygulamada standartlara uyulması ile ilgili
denetim ve önlem çalısmalarının tümüdür.
AYÇA ÜTÜ PAKET : 0553 763 90 66
ÜTÜ PAKET İŞLERİNİZ İTİNA İLE YAPILIR.
PENYE GÖMLEK ÜTÜLENİR.

0 yorum